Nieuws

di 01 dec 2015

Net voor de premier moest speechen op de klimaattop in Parijs, viel België in de prijzen. Ons land werd - alweer - bekroond tot ‘fossiel van de dag’ door Climate Action Network, een verzameling van meer dan 950 klimaatorganisaties. Op vlak van klimaatfinanciering schiet ons land tekort. Dat terwijl de rest van de landen toewerkt naar een internationaal engagement dat maar liefst 10 keer zo hoog ligt dan dat van België.

vr 20 nov 2015

De Franse overheid heeft beslist dat de klimaatmars van 29 november niet kan doorgaan. Op de alternatieve voorstellen van de internationale klimaatbeweging werd niet ingegaan. Climate Express reageert teleurgesteld. De organisatie benadrukt het belang om de stem van de burger ondanks de moeilijke veiligheissituatie een plaats te geven.Nu dit niet kan in Parijs, bekijkt de organisatie of een mars in Brussel mogelijk is.

do 29 okt 2015

Eind november vinden in Parijs cruciale internationale klimaatonderhandelingen plaats. De klimaatbeweging zal daar uiteraard niet ontbreken. Climate Express zorgt dat je erbij kan zijn. Het wil 10.000 Belgen naar Parijs brengen.

Charles Michel op VN-top New York
ma 28 sep 2015

Zondag was de laatste dag van de VN-top rond duurzame ontwikkeling. Verschillende staats –en regeringsleiders – waaronder onze premier Charles Michel – spraken de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Daarnaast vonden nog heel wat side events plaats, veelal over wat de doelstellingen nu in de praktijk moeten betekenen.

za 26 sep 2015

Het is eindelijk zover. Gisteren keurden de 193 leden van de Verenigde Naties (VN) de 2030 agenda voor duurzame ontwikkeling goed. Een akkoord over de agenda was al begin augustus bereikt dus kon de top meteen van start gaan met een stemming. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zijn nu officieel bekrachtigd door de hele wereld.

vr 25 sep 2015

New York bruist zoals het dat altijd doet. En misschien zelfs nog iets meer dan anders. Een leger staatsleiders, beleidsmensen, medewerkers van ngo’s en journalisten zijn neergestreken in de stad. Zelfs de paus vertoeft deze dagen in New York.

di 22 sep 2015

Net voor de top in New York over de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van start gaat, klokken we met onze petitie af op 15.624 tattoofoto's. Meer dan 15.000 mensen menen het en lieten zich tatoeëren voor een ambitieus wereldplan.

do 17 sep 2015

Vanavond vindt het debat 'Nieuwe Ontwikkelingsdoelen: een duurzame wereld tegen 2030?' plaats in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. De plaatsen zijn helaas volzet. Maar niet getreurd. Omwille van de grote interesse in het debat, bieden we je een livestream van het debat aan. Die kan je vanaf 20:00 volgen op onze website: www.action2015.be/debat.

ma 14 sep 2015

Kan je niet naar het action/2015-debat over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Niet getreurd, ook op andere plaatsen in ons land worden er debatten over dit boeiende thema georganiseerd. Hier beneden vind je een lijstje.

ma 07 sep 2015

Na onderhandelingen die meer dan een dag uitliepen bereikten de vertegenwoordigers van de VN-lidstaten op begin augustus een akkoord over “The 2030 Agenda for Sustainable Development”. Die agenda, met centraal daarin 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) wordt eind september in New York door staats –en regeringsleiders goedgekeurd. Het akkoord is een eerste stap. Het is nu aan België en aan de Europese Unie om de agenda uit te voeren.

vr 17 jul 2015

Woensdagavond keurden de 193 lidstaten van de VN onder luid applaus de Addis Abeba Agenda voor Actie (AAAA) goed. Dat gebeurde na een dag pendeldiplomatie tussen de G77, het blok van ontwikkelingslanden, en de EU, Verenigde Staten, Japan en Canada. ‘Dit akkoord is niet perfect, maar goed genoeg’, besloot de Ethiopische voorzitter van de derde Financing for Development conferentie. Maar is het akkoord werkelijk goed genoeg?

ma 13 jul 2015

Van 13 tot 16 juli loopt in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, de top Financing For Development. De hamvraag: hoe gaat de wereld duurzame ontwikkeling financieren? Jan Van de Poel, beleidsmedewerker bij 11.11.11, is ter plaatse en volgt de top op de voet.

vr 12 jun 2015

Op 2 juni verscheen de voorlopige verklaring van staats- en regeringsleiders voor de top rond de Sustainable Development Goals (SDG’s) die eind september plaatsvindt in New York. Met het verschijnen van de tekst wordt de laatste etappe ingezet naar de top. Op basis van de tekst wordt in juni en juli nog verder onderhandeld. De ngo’s achter de campagne action/2015 vinden de tekst een goed begin, maar er is marge voor verbetering.

vr 29 mei 2015

Eind dit jaar vinden in Parijs cruciale internationale klimaatonderhandelingen plaats. De klimaatbeweging mag daar uiteraard niet ontbreken. Climate Express zorgt dat je erbij kan zijn. Het wil 10.000 Belgen naar Parijs brengen, per fiets, trein of bus. Ook action/2015 laat mee zijn stem horen in Parijs.

di 26 mei 2015

Vandaag beslissen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking over het standpunt dat de Europese Unie zal innemen op de belangrijke top rond financing for development in Addis Abeba (Ethiopië) in juli. action/2015 voerde actie aan het Europees Parlement om het belang van ontwikkelingshulp te onderstrepen.

do 21 mei 2015

Wil je laten zien dat je het meent met de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen maar heb je nog geen action/2015-tattoo laten zetten? Kom dan zeker langs op het Wereldfeest in Leuven op zaterdag 30 mei. Dat staat helemaal in het teken van de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen, de doelen waar onze wereldleiders in september over beslissen. action/2015 zal er ook zijn met een heuse tattooshop.

wo 13 mei 2015

Feesten voor een betere wereld, dat deden we op vrijdag 8 mei in Brugge. De achterkant van het station van Brugge werd die avond omgetoverd tot een gezellig feestje waar je kon genieten van goede optredens, straffe visuele acts en plakkerige tattooteams.

za 09 mei 2015

Het is vandaag World Fair Trade Day. Oxfam Wereldwinkels voert een hele dag actie rond eerlijke handel. En dat doen ze met de action/2015-tattoos. Want eerlijke handel en een duurzame economie verdienen een belangrijke plaats in de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen.

vr 08 mei 2015

Vandaag is het zover. Samen met jou en heel veel andere jongeren willen we in Brugge onze stem laten horen voor waardige opvolgers van de Millenniumdoelstelingen. School is Cool, Jason, vzw cirQ, Team Damp en Maxime De Winne zijn er klaar voor. Jij ook?

VN bijeenkomst
ma 04 mei 2015

In juli vindt er in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba een belangrijke top plaats waar men het heeft over de financiering van duurzame ontwikkeling. De uitkomst van de top bepaalt mee het succes van de top over de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen eind september in New York en de klimaattop in december. Het is belangrijk dat België er zijn beste beentje voorzet.

di 07 apr 2015

Niemand minder dan Amina Mohammed, rechterhand van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, was op 1 april 2015 te gast op Think Global Day. Die stond helemaal in het teken van de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen. Ze gaf er een prachtige speech en ging speciaal voor ons op de foto met tattoo.

ma 09 mrt 2015

Onze online action/2015-petitie draait op volle toeren en ook de gedrukte tattoo's vliegen de deur uit. Stilaan maken we ons op voor het grote action/2015-jongerenevent in Brugge. Op 8 mei zullen een massa jongeren in Brugge hun stem laten horen en onze politici laten zien dat ze 't menen met de nieuwe ontwikkelingsdoelstellingen die dit jaar beslist worden.

do 05 mrt 2015

Goed nieuws. Deze week keurde het Vlaams Parlement unaniem een resolutie goed over de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen die in de steigers staan. In de resolutie vragen de Parlementsleden aan de Vlaamse Regering om hen op de hoogte te houden van de onderhandelingen over de nieuwe doelen én deze informatie te delen met het grote publiek.

Geena Lisa
ma 16 feb 2015

Steeds meer mensen laten op onze website zien dat ze het menen met de nieuwe ontwikkelingsdoelen die in de steigers staan. Ook enkele bekende Vlamingen hebben de petitie ondertekend. Laten we massaal aan onze politici zien dat ze het nieuwe wereldplan, waarover dit jaar beslist wordt, ambitieus invullen.

do 12 feb 2015

Sinds januari onderhandelen de 193 landen van de Verenigde Naties (VN) over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), de opvolgers van de Millenniumdoelen. Van 17 tot 20 februari vindt er belangrijke onderhandelingsronde plaats die de politieke verklaring rond de SDG’s moet opleveren. Die verklaring kan uitgroeien tot het “publieke gezicht” van de SDG’s.

wereldmeerdaagse
do 29 jan 2015

De Wereldmeerdaagse in Brasschaat is deze week van start gegaan. Op het event maken jongeren uit het secundair onderwijs kennis met de leefwereld van jongeren in het Zuiden. Ook action/2015 is van de partij.

do 22 jan 2015

Met een fantastische actie in het Federale Parlement is de campagne action/2015 in ons land gelanceerd. 100 senioren lazen een pakkende nieuwjaarsbrief voor aan de aanwezige politici. ‘Laat zien dat je het meent’ was de centrale boodschap.

di 20 jan 2015

De deadline voor de Millenniumdoelstellingen verstrijkt eind dit jaar. In september beslissen de wereldleiders over een nieuwe set doelstellingen. 2015 wordt een kanteljaar. De hoogste tijd om aan onze politici duidelijk te maken dat we de ambities willen scherpstellen.

ma 19 jan 2015

Op 19 januari startten de onderhandelingen over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, die de Millenniumdoelstellingen moeten opvolgen na 2015. De ngo's achter action/2015 volgen de onderhandelingen van nabij op. Hoe verlopen ze?

wekker
ma 19 jan 2015

Eén jaar voor het aflopen van de Millenniumdoelstellingen is het tijd om de balans op te maken. Wat is er de afgelopen 15 jaar gerealiseerd en welke inspanningen heeft België daarvoor geleverd?

kinderen
ma 19 jan 2015

Niet alleen in België wordt dit jaar campagne gevoerd over wat moet komen na de Millenniumdoelstellingen. Over de hele wereld doen meer dan 1.200 organisaties acties om de nieuwe doelstellingen hoog op de politieke agenda te krijgen.

wekker
ma 19 jan 2015

2015 wordt een cruciaal jaar voor internationale ontwikkeling. Wereldleiders zullen belangrijke beslissingen nemen voor de komende vijftien jaar. Ze spreken een nieuwe reeks doelstellingen af, buigen zich over de vraag hoe ontwikkeling gefinancierd moet worden, en sluiten een nieuw klimaatakkoord.